Görögország hadat üzent az illegális napernyőknek

2024. július 8. – 19:40

Görögország hadat üzent az illegális napernyőknek
Napernyőalakzat a Kréta szigetén található Sztavrosz-parton, ami a Zorba, a görög óta az egyik leglátogatottabb görög tengerpartnak számít – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Öt nap alatt 350 ezer euró (138 millió forint) bírságot vetett ki a görög gazdasági minisztérium olyan bárokra és éttermekre, melyek engedély nélkül tettek ki napágyakat és asztalokat a partra. A tárca alá tartozó ellenőrök több mint ezer bejelentést kaptak Korfu szigetéről, a Halkidikí-félszigetről és Attikáról (azaz az Athén környéki partokról).

Egy márciusi szabály szerint a napernyőket és napágyakat legkevesebb négy méterre a tengertől kell elhelyezni, és a kölcsönzők sem települhetnek ki közvetlenül a víz mellé; a hatóságok szerint zömmel az ezt a szabályt megsértő, a tenger irányába elterpeszkedő éttermek és bárok kaptak büntetést.

A hatóságok három engedély és érvényes szerződések nélkül üzemeltetett partszakaszt is lezárattak.

Tavaly rekordmennyiségű, 33 millió turista látogatott Görögországba (ötmillióval többen, mint 2022-ben), és idén is hasonló vagy ezt meghaladó tömegre számítanak. Azonban a szezononkénti 20 milliárd eurós bevétel mellett a turizmus óriási kihívásokat jelent az országnak. A tagolt partvidék elhasználódása ellen drónokkal és lakossági bejelentőapplikációval vette fel a küzdelmet; a helyiek pedig törölközős tiltakozásokkal igyekeznek „visszahódítani” a partjaikat.

A gazdasági minisztérium szerint az ellenőrzésben most az Égei-tenger keleti, török partok közelében található szigetcsoportjai, a Kükládok és a Dodekanészosz következnek.

(via AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!