Még soha annyi hitelt nem adtak a bankok használt lakás vásárlására, mint májusban

2024. július 3. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Májusban is rekordot döntött a használt lakás vásárlására adott hitelek mértéke: a bankok 129,5 milliárd forint lakáscélú hitelt hagytak jóvá, ebből

  • 102 milliárd forintot adtak használt lakás vásárlására,
  • 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra,
  • 8,2 milliárdot építésre és bővítésre,
  • 4 milliárdot felújításra,
  • a maradékot pedig egyéb célra.

Ezek alapján a Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a használt lakások piaca pörög, az új lakások iránti kereslet még nem tért vissza a korábbi szintre. Szintén nem volt akkora igény lakásfelújításra szánt hitelre: korábban volt, hogy egy hónapban 13 milliárd hitelt adtak a bankok lakásfelújításra, májusban 4 milliárdot. Az MNB szerint érthető a csökkenés, mivel a lakosság jelentős része kivárt a fejlesztésekkel a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig.

A júliusban és augusztusban aláírt hitelszerződésekből szeptemberig kevés jut el abba a fázisba, hogy a kivitelezés is megkezdődjön. De „szeptembertől beindulhat a szerződési nagyüzem, azután néhány hónapon keresztül ebben a hitel szegmensben is megdőlhetnek a korábbi rekordok, és talpra állhatnak az építőipari kisvállalkozások” – mondta Juhász Attila az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-Kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!