Odapörköl az MNB azoknak a bankoknak, amelyek még mindig nem utalták vissza az Apple-levonásokat

2024. június 29. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB felszólítja a hitelintézeteket, hogy haladéktalanul kezdjék meg az Apple által okozott technikai probléma miatt bekövetkezett jogosulatlan terhelésekhez kapcsolódó kártalanítást – közölte a jegybank szombaton.

Az elmúlt napokban az MNB több körben egyeztetett a hazai bankokkal, a Bankszövetséggel, a kártyatársaságok képviselőivel és az Apple-lel is. Meggyőződtek róla, hogy nem hackertámadás, hanem belső hiba okozta a random pénzlevonásokat, és az MNB tudomása szerint az Apple a hibás terhelések összegének visszaküldését már meg is kezdte.

A jegybanknak ugyanakkor nagyon nem tetszik, hogy bizonyos magyar bankok még nem küldték vissza az ügyfeleiknek a levont pénzeket. „Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja az MNB azon banki gyakorlatot, ami alapján az ügyfelek által a hitelintézetnek bejelentett, az Apple téves fizetési műveleteihez kapcsolódó visszatérítési igényeket nem teljesíti a hitelintézet az ügyfélbejelentést követő munkanap végéig” – írják, és felszólítják az érintett cégeket az azonnali kártalanításra.

Az MNB ezen felül közli: soron kívüli vizsgálatot fog indítani, hogy feltárja, az egyes intézmények a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el az ügyfelek bejelentésének fogadása és kártalanítása során.

Az Apple App Store furcsa és rengeteg felhasználót érintő levonásai szerdán kezdődtek, de a cég csak péntekre jött rá a hiba okára. A véletlenszerűen levont pénzeket több bank nagyon gyorsan visszaküldte az ügyfeleinek, mások azonban ezt még nem tették meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!