Nagy Márton: A Magyar GDP 5 százalékát az akkugyárak adják

2024. június 28. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja, és ha a tervezett nagy gyárak is elkezdik a termelést, ez az adat 10-11 százalékra emelkedhet. – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tarcalon, az iconFeszt Gazdaságpolitikai Konferencia és Fesztivál rendezvényén. Nagy Márton szerint Magyarország éves szinten 10 milliárd euró értékben exportál akkumulátort és hozzá kapcsolódó termékeket, és ha megépülnek a tervezett gyárak, akkor „a legjobbak leszünk a világon GDP-arányosan is”.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter beszélt arról is, hogy az elektromos autó ágazatban lassulás látszik, aminek kapcsán azt emlegette, hogy Németországot, ahol egy nap alatt szüntették meg a támogatást az ilyen típusú autókra. Adatai szerint Kínában már meghaladta a harminc százalékot az elektromos autók aránya az új autók eladásában. Ez az szám Európában tizenöt, az Egyesült Államokban pedig öt százalék körül alakul. Magyarországon a mutató hat százalék.

A miniszter szerint két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca, a kutatók most a jobb és olcsó akkumulátor kidolgozásán munkálkodnak.

Az akkugyárak magyar GDP-re gyakorolt hatásáról a Telex is részletesen foglalkozott. Mint írtuk, az egész autógyártás teszi ki a magyar GDP nagyjából 5 százalékát, a BYD és a már bejelentett hasonló elektromos autógyártáshoz kapcsolódó megvalósuló beruházások pedig újabb 3-5 százalékkal dobhatják meg a magyar GDP-t. Kérdés, hogy mennyire jó gazdaságpolitikai stratégia, hogy ilyen szinten függővé teszi a kormány a magyar gazdaságot ettől az egy, most éppen a miniszter szerint is küszködő iparágtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!