Nem felel meg az Apple az EU-s jogszabályoknak, akár 14 ezer milliárd forintnyi büntetést is kaphatnak

2024. június 24. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple App Store működése sérti az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozását – állapította meg az Európai Bizottság hétfőn. Az Apple az első cég, amelyről kimondták, hogy nem tett eleget az a nagy techcégekre vonatkozó szabályozásnak – írja a Verge.

A bizottság ezzel együtt arról is döntött, hogy új vizsgálatot indít annak a megállapítására, hogy az Apple megfelelően támogatja-e az iOS-en futó alternatív piactereket. Ennek az eljárásnak része lesz a fejlesztőktől felszámított alapvető technológiai díj működésének vizsgálata is.

Az EB még márciusban indított vizsgálatot a Google-t működtető Alphabet, az Apple és a Facebookot birtokló Meta ellen, mert felmerült, hogy nem tartják be az EU digitális piacról szóló szabályozását (DMA). A szabályok miatt a cégek már korábban jelentős módosításokat hajtottak végre működésükön.

Az EU azt szeretné elérni, hogy a programok fejlesztői kevésbé függjenek az úgynevezett kapuőröktől, mint amilyen az Apple, az Alphabet (Google), az Amazon, a ByteDance, a Meta és a Microsoft. A szabályok szerint ezeknek a kapuőröknek engedniük kell, hogy fejlesztők az app store-okon kívül, ingyen tudják elérni a vásárlókat.

Az EB most azt állapította meg, hogy az Apple akadályozza a fejlesztőket abban, hogy az App store-on kívül elérjék a felhasználókat. Az Apple azzal reagált a döntés hírére, hogy azt mondták: már eddig is számos változást vezettek be az európai szabályozás miatt, és a jövőben is igyekszenek együttműködni az EB-vel.

Az Apple-nek jövő márciusig kell úgy megváltoztatni a működését, hogy az megfeleljen az uniós szabályozásnak, különben akár az éves globális bevételének 10 százalékára is büntethetik. Ez a tavalyi adatok alapján 38 milliárd dollár lenne, ami 14 ezermilliárd forintnak felel meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!