645 ezer forint volt a bruttó átlagkereset áprilisban, de a dolgozók háromnegyede kevesebbet keres ennél

2024. június 21. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A bruttó kereset mediánértéke 516 000, a nettó kereset mediánértéke 357 900 forintot ért el, 16,6, illetve 16,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Túl soknak tűnik?

Minden hónapban elképedsz, amikor kijön, hogy mennyi az átlagfizetés Magyarországon, miközben a családod és a barátaid közül senki nem keres olyan jól? Nem vagy egyedül. Az erről szóló cikkeink alatt tömegével szoktak megjelenni kommentek, amelyek szerint a KSH biztosan meghamisítja a fizetésekről szóló adatokat.

A valóságban senkinek semmilyen adatot nem kell meghamisítania ahhoz, hogy az átlagbér irreálisan nagynak tűnjön. A valóság ugyanis az, hogy a dolgozók háromnegyede kevesebbet keres az átlagfizetésnél, amit a legjobban kereső szűk rétege húz fel nagyon. Ha ennél mélyebben érdekel a téma, olvasd el az erről szóló cikkünket!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!