A német autógyártók is bírálják az EU kínai elektromos járművekre vonatkozó büntetővám-tervét

2024. június 13. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva


Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a Kínából importált, teljesen elektromos autókra vonatkozó tervezetét, amely jelentős büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott elektromos járművekre. A tervezetet nemcsak a kínai kormány, de több német autógyártó is bírálta.

A kínai külügyi tárca szóvivője szerint a a vámtervezet „tipikus protekcionizmus”, és az nemcsak a piacgazdasági elveket és a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, de Európa saját érdekeit is sértené. Hozzátette, hogy Kína mindent meg fog tenni azért, hogy megvédje a törvényes jogait és érdekeit.

Az uniós vámok terve ellen szerdán több német autógyártó is felszólalt, Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója rossz iránynak és az európai vállalatokra nézve ártalmasnak nevezte a tervezetet, mivel a protekcionizmus szerinte spirált indíthat el a vámok kiszabásában. A Volkswagen közleményében azt írta, a kiegyenlítő vámokat általában sem tartják alkalmasak az európai autóipar versenyképességének erősítésére. Ugyanezt erősítette meg Ola Kaellenius, a Mercedes Benz vezérigazgatója is, aki szerint Németországnak exportőr országként nincs szüksége olyan intézkedésekre, amelyek még inkább korlátozzák a kereskedelmet.

Az Európai Bizottság által vizsgált három kínai gyártóra vonatkoznának egyedi vámok: a BYD-re 17,4 százalékos, a Geely-re 20 százalékos, a SAIC-re 38,1 százalékos. Más elektromosjármű-gyártásban érdekelt kínai vállalatokra, amelyek együttműködtek az uniós vizsgálatban, átlagosan 21 százalékos vám vonatkozna. Az összes többi kínai gyártóra pedig, amelyek nem működtek együtt a vizsgálatban, 38,1 százalék vámot kellene alkalmazni. (Portfolio)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!