Ősszel élesedhet a plug-in hibridek hazai jogfosztása

2024. június 12. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Ősztől, pontosan szeptember elsejétől már nem adnának előjogokkal járó zöld rendszámot a plug-in hibrid autókra, annak pedig, aki korábban kapott ilyet, le kellene cserélni azt legkésőbb 2026. november 30-ig – írja a hvg.hu egy friss kormányrendelet-tervezetről. Az ötlet maga nem új: már ősszel is írtunk arról, hogy vannak ilyen szándékai a kormánynak. Ezzel a nemzetközi környezetvédő szervezetek, köztük a belgiumi székhelyű Transport & Environment régóta hangoztatott álláspontját követnék.

Az indoklás szerint a kormány a zöld rendszámmal járó kedvezményeket a tisztán elektromos és nullakibocsátású autók számára szeretné biztosítani. A zöld rendszám nemcsak ingyenes parkolásra jogosítja fel használóját számos településen, de a tulajdonosnak regisztrációs adót, illetve teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket sem kell fizetni. Ez mind megváltozhat a módosítással.

Hogy pontosan miért lehet átverés egy plug-in hibrid autó, arról korábban részletesen olvashattak a Telexen is. Ezeknek a típusoknak valóban a felhasználási körülményein, például a villanytöltések gyakoriságán múlik, hogy a mindennapi használat során mekkora a környezeti lábnyomuk. A nagy autóipari greenwashing azért lehetséges, mert a kettőshajtású típusok hivatalos fogyasztási és környezetvédelmi vizsgálatát teljesen feltöltött hibridakkumulátorral végzik. A szabványos mérési ciklus (WLTP) kezdetétől a hajtóakkumulátor lemerüléséig nem indul be a plug-in hibridek belsőégésű motorja, ezért ebben a szakaszban helyikibocsátás-mentes az autó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!