Pressman kiszólt Szijjártónak az amerikai–magyar gazdasági kapcsolatok ünneplése közben

2024. június 11. – 22:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk”

– üzente David Pressman amerikai nagykövet az Amerikai Kereskedelmi Kamara 35. évfordulóját ünneplő eseményen Szijjártónak. A nagykövet az amerikai–magyar gazdasági kapcsolatot, a megteremtett munkahelyeket ünnepelte, az eseményen azonban a két napja még a szentpétervári gazdasági fórumon lévő magyar külügyminiszter nem vett részt.

Pressman beszélt arról, hogy Amerika „minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere”, ráadásul 1989 óta az amerikai befektetések jó irányba vitték a magyarok életét a nagykövet szerint. Pressmann hozzátette: várja „erre vonatkozóan az európai uniós ügyekért felelős Bóka János miniszter gondolatait”.

Pressman szerint az amerikai gazdasági kapcsolatokról keveset kommunikál a kormány, mert „ha csak arra figyelnék, hogy a kormány mit mond, nem pedig arra, hogy kivel kereskedik, akkor azt feltételezném, hogy Kína fontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, mint Amerika. Mert a magyarok felé kizárólag ezt kommunikálják, nap mint nap.” Bár erről a nagykövet azt mondta:

„A Kínával folytatott üzletkötés azonban kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik.”

Pressman szerint ugyanis a kínai kapcsolat addig hangzik jól, „míg Magyarországnak nem azzal kell fizetnie a kiváltságért, hogy kínai munkásokat alkalmaz, hogy a kínai kommunista párt rendőrei járják a magyar utcákat”. A nagykövet úgy látja, nem fog örökké menni, hogy Magyarország mindkét oldal felé nyisson, pedig szerinte a magyar fiatalok az amerikai és nem az orosz–kínai gazdasági modellre vágynak.

Az amerikai nagykövet a magyar politikusoknak való üzenés mellett elmondta azt is, hogy az eseményről hamarabb el fog menni, mert kimegy megünnepelni a Pride hónap kezdetét. Ezzel képviselve Amerikát a „ma este összegyűlő magyar fiatalok körében is, akik egy igazságosabb, befogadóbb, egyenlőbb Magyarországért dolgoznak”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!