Nem rest kimondani a Pest vármegyei iparkamara, ki ne legyen Budapest főpolgármestere

2024. június 8. – 22:16

Nem rest kimondani a Pest vármegyei iparkamara, ki ne legyen Budapest főpolgármestere
Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b) és Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai partnerségi megállapodást ír alá 2023. február 20-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepően őszintén beleállt a választási kampányba egy elvileg független szakmai szervezet, a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara, ami ráadásul nem is a vármegyei, hanem a budapesti választások ügyében foglalt állást. Szombati hírlevelükben arról írnak, egyeztetéseket folytattak a főpolgármester-jelöltekkel Budapest közlekedési problémáiról.

A hírlevél szerint a fővárosban és az agglomerációban több mint négyszázezer vállalkozás van jelen, amik tavaly közel 500 milliárd forint iparűzési adót fizettek a fővárosnak. Emiatt elvárható a kamara szerint, hogy „az ő működésüket a főváros közlekedésszabályozása ne akadályozza, hanem ellenkezőleg, elősegítse”. Megjegyzik még, Budapest az elmúlt ciklusban „növekedési mutatók tekintetében elmaradt a régió fővárosaival, így Pozsonnyal, Prágával és Varsóval szemben”. Itt térnek rá a három jelölttel történt beszélgetésükre.

Karácsony Gergely rögtön az elején megkapja a magáét, mivel nem akarja visszavonni a Mobilitás 2030 Tervet, amit „az eddigieknél még radikálisabbnak” neveznek. Még erősebben fogalmaznak később: „Közérthető módon úgy lehet jellemezni a tárgyalás hangulatát, hogy a süketek párbeszéde zajlott.” Szerintük Karácsonyt nem hatották meg a tények és érvek, így tehát „nincs további 5 éve a fővárosnak a Karácsony-i [sic!] kísérletezésre”.

Vitézy Dávidot már felkészült és határozott jelöltnek írták le, nála kiemelték, hogy szerepelnek tervei közt „olyan közlekedési infrastruktúra beruházások is, amelyek egyértelműen a forgalmi áteresztő kapacitások bővítését szolgálják”. Az azóta visszalépett Szentkirályinak pedig ötéves főpolgármester-helyettesi ténykedését dicsérték, illetve hogy emiatt megfelelő a „tény-, hely- és adatismerete” és még a kormányzati kapcsolatai is jók. Ugyanis a „jó elképzelések önmagukban semmit sem érnek, ha az azok megvalósításához szükséges források nem állnak rendelkezésre”, legalábbis a Vereczkey Zoltán elnök által aláírt hírlevél szerint.

Grundtner Andrásról, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltjéről sajnos nem írtak semmit a hírlevélben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!