Vajna Tímea bezárja Andy Vajna egykori holdingcégét

2024. június 2. – 09:24

Vajna Tímea bezárja Andy Vajna egykori holdingcégét
Vajna Tímea és Andrew G. Vajna 2012. július 28-án a füredi Anna-bálon – Fotó: Nagy Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megszünteti Vajna Tímea a néhai férje (Andy Vajna) vagyonát kezelő céget. Mint a Blikk írja, az AV Investments Befektetési Kft.-t tavaly 3,9 millió dollár (1,4 milliárd forint) profitot termelt, de a végelszámolása már megkezdődött, az Opten szerint a cégjegyzésre jelenleg egy végelszámoló jogosult.

A társaságnak 2020-ban 2,5 milliárd forint, 2021-ben 17,6 milliárd volt, 2022-ben pedig 1,1 milliárd forint volt az adózott profitja. Mivel befektetési holdingtársaságról van szó, ez aligha pusztán a kezelt cégek működéséből és osztalékfizetéséből eredt, hanem egyes érdekeltségek értékesítéséből is. Andy Vajna 2019 januárjában halt meg, így vélhetően 1-2 évvel a halála után már rendezni kellett a portfóliócégek sorsát.

Vajna Tímea most mindenesetre ki is ürítette a céget, a HVG szerint a 2 859 293 dollárnyi (egymilliárd forint az aktuális árfolyamon) eredménytartalékot – mindössze egy dollár híján – osztalékként kivette a cégből a tulajdonos, amely a Las Vegas-i Cinergi Entertainment L.L.C, amelynek két alapítója közül az egyik Vajna Tímea.

A NER egyik legérdekesebb sajátossága, hogy vannak, akik rendszerkritikus cégeket is birtokolnak (bankokat, kaszinókat, tévétársaságokat). Ha egy ilyen üzletember meghal vagy elválik, a fontos vagyonelemek mégsem az örökösöknél vagy az elvált feleségnél landolnak, legfeljebb ideiglenesen, aztán valahogyan ismét egy kormányközeli bizalmi embernél működnek tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!