Durva veszteséget hozott össze az Aldi és a Spar, a Penny viszont váratlanul fordítani tudott

2024. június 1. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly veszteséget hozott össze tavaly a Spar és az Aldi, miközben más kiskereskedők, mint például a Penny és az Auchan nyereségesek tudtak lenni lenni – derül ki a május végén közzétett céges beszámolókból. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos cégek, mint például a Lidl vagy a Tesco nem a hagyományos naptári évre könyvelnek, így az ő adataikkal egyelőre nem lehet összevetni a most nyilvánosságra kerülteket.

A Spar Magyarországon működik önálló vállalkozásként és franchise-ként is. A franchise-üzleteket is beszámolva 1023 milliárdos forgalmat értek el, amiből 882,7 milliárd forintnyi forgalmat bonyolított le az osztrák tulajdonban lévő önálló vállalkozás.

A Spar ezzel 18,3 milliárd forintos veszteséget hozott össze, ami meghaladja a 2022-es 13,1 milliárd forintos veszteségüket. Heiszler Gabriella, a Spar ügyvezető igazgatója régóta hangoztatja, hogy csak azért veszteségesek, mert aránytalanul magas kiskereskedelmi különadót rótt ki rájuk a kormány.

Hozzájuk hasonló mértékben volt veszteséges az Aldi. A német diszkontlánc a beszámolója szerint 2022-ben 490 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, ami nagyjából az inflációval megegyező mértékben haladja meg az egy évvel korábbi forgalmukat. Csakhogy míg 2022-ben hatmilliárdos profitot hoztak össze, 2023-ban már egy 9,5 milliárdos veszteséget produkáltak. Ez azért is meglepő, mert az Aldi utoljára 2014-ben volt veszteséges, amikor a cég még a gyors terjeszkedés fázisában volt.

Nyereséges lett viszont a Penny Market, ami infláció felett, körülbelül 20 százalékkal tudta növelni az árbevételét, ami 2022-ben még csak 403 milliárd forint, 2023-ban viszont már 487 milliárd forint volt. Tavalyelőtt minimális veszteséget produkáltak, 2023-ban viszont ötmilliárdos adózás előtti eredménnyel zárták az évet.

Hasonló pozítiv fordulatról számolhat be az Auchan. A cég árbevétele infláció alatti mértékben nőtt 354 milliárdról 368 milliárdra. Az eredményük viszont mínusz 1,7 milliárdról plusz 580 millióra változott, vagyis sikerült kihozni pozitívra az évet.

A többi kiskereskedelmi lánc eredménye néhány héten belül fognak kiderülni. A Spar ügyvezető igazgatójával, Heiszler Gabriellával nemrég készítettünk interjút, ami itt elolvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!