Egyeteme nincs, bevétele van a Fudan Alapítványnak

2024. május 31. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan hosszas civil tiltakozás után nem lett Budapesten campusa a kínai Fudan Egyetemnek, az egyetem fenntartására létrejött alapítvány viszont működik, sőt, az éves beszámolója alapján tavaly növelni is tudta a bevételeit. A Hvg.hu cikke szerint a Csák János kulturális és innovációs miniszter kuratóriumi vezetésével működő alapítvány 2023-ban 999,9 millió forint bevételt könyvelt el, ami szinte teljesen a magyar államtól kapott vagyon kamatából jött össze. Egy évvel korábban még csak 358,1 millió bevétele volt az alapítványnak.

De milyen kiadása van egy egyetemi alapítványnak, ami végül nem kell fenntartania egyetemet, mert az nem jött létre? Ott van például az öt kuratóriumi tag és három felügyelőbizottsági tag tiszteletdíja, amire 2023-ban összesen 45,1 millió forint ment, 22,3 millióval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Aztán ott vannak a menedzsment kiadások, az ügyvezetésre 24,5 millió forintot költött az alapítvány.

A Hvg.hu cikke megjegyzi, hogy bár egyetem hiányában nincs igazán mit csinálnia az alapítványnak, a főigazgatói poszton mégis nagy volt tavaly a turbulencia, hárman is váltották egymást egy év alatt. Először Szabó László, a Mediaworks korábbi vezetője töltötte be a posztot, őt Szilas Andrea Cecília volt pekingi nagykövet váltotta, akinek neve a Pegasus lehallgató szoftverrel célzottak listáján is megjelent, az ő helyére pedig Harsányi Péter került.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány nemcsak azért rejtélyes szervezet, mert egy olyan egyetem fenntartására jött létre, ami végső soron nem létezik. Tompos Márton, a Momentum politikusa ugyanis tavaly hiába kereste az alapítványt annak megadott címén, azt nem találta. Pedig Csák János szerint bizony ott van. A kínai Fudan Egyetem persze létezik, és a magyar kapcsolat sem veszett még el, a nemrész például tiszteletbeli professzorrá nevezték ki Matolcsy György jegybankelnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!