El nem készült munkákért fizethetett az állam Mészáros cégének, hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség

2024. május 30. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hűtlen kezelés bűntette miatt van folyamatban büntetőeljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán azzal kapcsolatban, hogy az állam úgy vehetett át munkákat Mészáros Lőrinc cégétől, hogy azok még nem is készültek el – közölte Vadai Ágnes kérdésére válaszolva Polt Péter legfőbb ügyész.

Ahogy azt a Szabad Európa cikke alapján megírtuk, valótlan tartalmú, de legalábbis kivitelezői szerződésnek nem megfelelő, úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát, több szakaszon.

Ezzel kapcsolatban intézett kérdést a legfőbb ügyészhez a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Polt válaszában azt írta, a képviselő kérdésével szinte teljesen megegyező feljelentés miatt az ügyben már folyik a nyomozás. Az eljárás jelenleg felderítő szakaszban van.

A GSM-R vasúti fejlesztés lényege, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén saját kommunikációs rendszert hoznak létre a MÁV-nak. A kiépítésre még 2018-ban írták ki a közbeszerzést, ezt Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., valamint az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma nyerte meg. A beruházás eredetileg 58,9 milliárd forintba került volna, és részben uniós forrásból valósult volna meg a 2014 és 2021 közötti hétéves uniós költségvetés terhére – tehát nem volt mindegy, mikor fejezik be. A beruházás végül késve, csökkentett műszaki tartalommal, a tervezetthez képest drágábban és eltérő finanszírozással valósult meg.

A Szabad Európa hónapokig tartó pereskedés után szerezte meg az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a fejlesztés átadás-átvételi jegyzőkönyveit. Ezek formátuma és az azokban tett megállapítások (az adott vonalszakasz nevének kivételével) teljesen megegyeznek, ezekben az R-Kord kijelenti, hogy az adott vonalszakaszon az optikai fejlesztést a követelményeknek megfelelően megvalósította, ezt pedig a független mérnök nyilatkozatban tanúsítja. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvek aláírása után állami kifizetések is történtek az R-Kord felé, részben már 2021 decemberében. Csakhogy a lap információi szerint az átadott infrastruktúra több esetben még nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, és készre jelenteni az adott szakaszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!