Szabad Európa: Úgy vehetett át az állam munkákat Mészáros cégétől, hogy azok valójában nem is készültek el

2024. május 14. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Valótlan tartalmú, de legalábbis kivitelezői szerződésnek nem megfelelő, úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát, több szakaszon. Azaz úgy vehetett át munkákat a cégtől az állam, hogy azok nem is készültek el, írja a Szabad Európa kiperelt dokumentumok és nyilvánosan elérhető adatok alapján.

A lap hónapokig tartó pereskedés után szerezte meg az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a GSM-R vasúti fejlesztés átadás-átvételi jegyzőkönyveit. A fejlesztés lényege, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén saját kommunikációs rendszert hoznak létre a MÁV-nak. A rendszer két részből áll, egy nagy teljesítményű optikaikábel-hálózatból és egy csak ennek felhasználásával működő mobiltelefon-hálózatból. Így a mozdonyvezetők biztonságosabban és gyorsabban tudnak kommunikálni az állomásokkal, és javul a kommunikáció (így a vasúti biztonság) a mozgó vonatok és a biztosítóberendezések, váltók között is.

A kiépítésre még 2018-ban írták ki a közbeszerzést, ezt Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., valamint az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma nyerte meg. A beruházás eredetileg 58,9 milliárd forintba került volna, és részben uniós forrásból valósult volna meg a 2014 és 2021 közötti hétéves uniós költségvetés terhére – tehát nem volt mindegy, mikor fejezik be. A beruházás végül késve, csökkentett műszaki tartalommal, a tervezetthez képest drágábban és eltérő finanszírozással valósult meg.

A Szabad Európa cikke alapján az átadás-átvételi jegyzőkönyvek formátuma és az azokban tett megállapítások (az adott vonalszakasz nevének kivételével) teljesen megegyeznek. A lényeg az, hogy az R-Kord kijelenti, hogy az adott vonalszakaszon az optikai fejlesztést a követelményeknek megfelelően megvalósította, ezt pedig a független mérnök nyilatkozatban tanúsítja.

Az átadás-átvételi jegyzőkönyveket azonban meg kell előznie a készre jelentésnek (ezt perelte ki a lap), de ez alapján furcsa körülményekre derült fény. A lap információi szerint az átadás-átvételi jegyzőkönyvek aláírását követően állami kifizetések is történtek az R-Kord felé, részben már 2021 decemberében. Csakhogy a Szabad Európa információi szerint az átadott infrastruktúra több esetben még nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, és készre jelenteni az adott szakaszt.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Mészáros Csoport sajtóosztályának; amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!