Megfogyatkoztak a turisták áprilisban, a kormány szerint azért, mert nem volt elég hosszú hétvége

2024. május 29. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken, a vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent, a KSH hozzátette, hogy idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve az előző évvel ellentétben május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége.

Áprilisban a vendégéjszakák 71 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 5,5 százalékkal maradt el az előző évitől, a magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal kisebb volt a tavaly áprilisinál, írja az MTI.

A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 76 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12 százalékkal maradt el a tavaly áprilisitól.

Bük-Sárvár és Debrecen a legnépszerűbb úti cél, visszaesett a Balaton

A belföldivendég-éjszakák száma a Bük-Sárvár turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (14 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2 százalékkal emelkedett, a Balatonnál 8,9 százalékkal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken áprilisban eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében bővült (26 százalékkal), a leginkább pedig (51 százalékkal) Gyula és térségében esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 4,2 százalékkal nőtt, a Balatonnál 6,7 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokra reagálva az MTI-ben kiadott közleményében azt írta, hogy a csökkenést a kevesebb szabadnap okozta.

A fenti adatokkal szemben márciusban bedurrant a hazai turizmus, a vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél, a belföldi vendégek 22, a külföldi vendégek 27 százalékkal több éjszakát töltöttek el, mint tavaly ilyenkor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!