Bedurrant a hazai turizmus márciusban, Sopron, Gyula és Debrecen a legnépszerűbb úti cél

2024. április 30. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

1,1 millió vendég közel 2,8 millió vendégéjszakát töltött el idén márciusban a magyarországi turisztikai szálláshelyeken, a vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél, közölte a KSH. A belföldi vendégek 22, a külföldi vendégek 27 százalékkal több éjszakát töltöttek el, mint tavaly ilyenkor.

Január–márciusban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák 15, a külföldiek 21 százalékkal haladták meg a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakit. A KSH jelentése szerint a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A vendégek száma 586 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 431 ezer vendéget és 973 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 37 százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten.

Sopron, Gyula és Debrecen volt a legnépszerűbb úti cél

Mindenhol nőtt a belföldivendég-éjszakák száma, de a leginkább a Sopron–Fertő (69 %) és Gyula környékén (33%). A Balatonnál 26, Budapesten 13 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 39, a vendégéjszakáké 27 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 389 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 47 százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében, illetve a Mátra–Bükk turisztikai térségben egyaránt 61 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 18 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!