A mostaninál már nem várhatók alacsonyabb kamatok idén, nem érdemes várni a lakáshitel-felvétellel

2024. április 24. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – írja elemzésében Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Szerinte nem lesz érdemi hatása annak, hogy a jegybank újabb 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és itt a vége a tavaly szeptember óta tartó kamatcsökkentési hullámnak.

Gergely Péter szerint a bankok már az elmúlt hetekben is alig nyúltak hozzá a lakáshitel-ajánlatokhoz, és nem is nagyon látszik érdemi hely arra, hogy tovább csökkenjen a kamatszint. A legnépszerűbb, 10 évre fixált lakáshitelek árazásában irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS értéke április közepe óta újra 7 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy a banki ajánlatok átlagos hitelköltsége immár újra a referenciakamat szintje alatt tartózkodik, olvasható az elemzésben.

Az elemző szerint attól sem kell tartani, hogy a bankok emelnék a kamatszintet, örülnek, hogy hiteleznek. Gergely Péter szerint a következő hetekben még lehet számítani arra, hogy a tavasz végi-nyár eleji jellemzően magasabb keresletet egyes bankok akciós kamatokkal még megpróbálják kihasználni, de szerinte sokáig nem érdemes várni.

Az már február végén is látszott, hogy nem érdemes várni a lakásvásárlással sem, mert a korábbi évek példái szerint az ingatlanpiaci felíveléssel először a lakáseladások száma nőhet meg, és ezt követi az ingatlanárak emelkedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!