Még sosem költött annyit fegyverkezésre a világ, mint tavaly

2024. április 22. – 12:02

Még sosem költött annyit fegyverkezésre a világ, mint tavaly
Iráni fegyverek bemutatója egy bagdadi, védelmi eszközöket felvonultató kiállításon – Fotó: Thaier Al-Sudani / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb rekordot döntött tavaly a globális katonai kiadások mértéke, az emelkedő trend már sorozatban kilencedik éve tart – idézte az MTI a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentését.

A szervezet szerint 2023-ban 6,8 százalékkal, azaz 2,44 billió dollárra duzzadt az országok katonai költekezése a 2022-es évhez képest, amikor a világ 2,24 billió dollárt költött fegyverekre. Egy év alatt ez volt a legnagyobb mértékű emelkedés 2009 óta.

A világ tíz legnagyobb katonai költekezője mind jelentősen fokozta kiadásait tavaly, és az Ukrajna és Oroszország közötti háború is erősen hozzájárult a számok emelkedéséhez.

Lorenzo Scarazzato, a SIPRI kutatója a dpa német hírügynökségnek elmondta: a katonai kiadások növekvő tendenciája azt sugallja, hogy a világ országai egyre kevésbé érzik magukat biztonságban, és talán kezdik előnyben részesíteni a keményebb biztonsági eszközöket a diplomáciai megoldásokhoz képest.
Változatlanul az Egyesült Államok költötte a legtöbbet fegyverekre: 916 milliárd dolláros költekezésével a globális katonai kiadások több mint harmadát – 37 százalékát – tette ki tavaly.

Második helyen Kína állt, az amerikai kiadások kevesebb mint harmadával, 296 milliárd dollárral. Ez a globális fegyverkiadások 12 százalékának felel meg, és a 2022-es évhez képest 6 százalékos emelkedést mutat.

Harmadik helyen tavaly is Oroszország állt, őt követte India, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, majd Németország. Oroszországban a katonai költekezés 24 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest, és elérte a 109 milliárd dollárt.

Tavaly globálisan a világ GDP-jének 2,3 százalékát fordították katonai kiadásokra. Az első tíz helyen álló országok közül legnagyobb mértékben Ukrajnában emelkedett a katonai költségvetés: 51 százalékkal nőtt 64,8 milliárd dollárra, és az állami költségvetés 58 százalékát tette ki. A SIPRI számításai szerint Ukrajnának a fegyverkezésre fordított kiadása a nyugati országoktól kapott katonai segélyekkel együtt az orosz katonai költségvetés nagyjából 91 százalékának felelt meg.

Európa leszakadóban van: ezt jelzi, hogy a világ tíz legnagyobb hadiipari vállalata között 2022-es adatok szerint nincs európai uniós cég, és a száz legnagyobb fegyvergyártó értékesítéséből az uniós részesedés mindössze 12,8 százalék. A három nagy közül az olasz Leonardo 12,5, az Airbus 12, a francia Thales 9,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a katonai célú gyártásból, szemben az amerikai Lockheed Martin 59, a Raytheon (RTX) 39,5, az orosz Szotek 16,8, vagy a kínai NORINCO, AVIC és CASC 20-22 milliárdos értékeivel. A 4,5 milliárdos bevételű Rheinmetall vagy a 3,7 milliárdért értékesítő Saab pedig nemzetközi szinten a második ligában játszanak, hiába emelkednek ki az európai mezőnyből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!