Nem fizeti az elnyert támogatásokat az NKFIH – veszélyben a nyertes kutatás-fejlesztési projektek

2024. április 22. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hosszú hónapok óta nem fizet bizonyos pályázati nyerteseinek – jelezte felénk egy pályázatot elnyert hazai vállalkozás, amely rendszeresen próbál a hivatalnál információt szerezni. Nem kevés pénzről, esetenként több tízmillió forintról, vagy akár százmillió feletti összegről van szó, amelynek meg nem érkezése nemcsak a pályázati projekteket, de adott esetben már magukat a cégeket is veszélyezteti.

A Telexet megkereső vállalkozó esetében régi történetről van szó, amelyben az elnyert támogatás felét még 2021-ben megkapta ugyan a nyertes cég, annak és az önerőnek az elköltése után (az első elszámolás után, amikor a következő szakasz előlegét lehetett igényelni), elapadtak a hivatal forrásai. A társaság a fejlesztést nem tudta már megállítani, amíg tudta, igyekezett saját erőből finanszírozni a folytatást. Bár a hivatalt mindenféle határidő köti, éppen azért, hogy ne lehetetlenüljenek el menet közben a fejlesztések, az NKFIH azonban nem utal, pedig a kutatók bérét már fizetni kellene. Mi is érdeklődtünk a hivatalnál hivatalosan is, informálisan is, de egyelőre érdemi választ nem kaptunk.

Mint hallottuk, a probléma felvetése jogos, nem akarják tagadni azt, hogy sajnos a hír igaz, de magyarázatot nem adtak. Forrásunk szerint telefonon az ügyintézőktől, osztályvezetőktől olyan érvek hangzanak el, hogy a hivatal egy új kifizetési rendszert vezet be, ami még tesztüzem alatt van. Állítólag vannak olyan ügyfelek, akiknek még 2023-as, másoknak 2024-es jogosult pályázati kifizetéseik apadtak el.

Kiss Ádám elnök természetesen tud a problémáról, hiszen vannak már olyan elkeseredett pályázati nyertesek is, akik személyesen őt igyekeznek levélben tájékoztatni a csúszásról. Azt hallottuk, hogy megy a felfelé hárítás is, akadt, aki olyan tájékoztatást kapott az ügyfelek közül, mintha az államkincstárnál pattogna a labda, mindenesetre

projektek és cégek létezését veszélyezteti az érthetetlen leállás.

Állítólag hamarosan az illetékes minisztérium (Kulturális és Innovációs Minisztérium) fog kommunikálni a kialakult áldatlan helyzetről. Ahogy hallottuk, az érintettek körében az is elterjedt, hogy nagyon kiterjedt a probléma, gyakorlatilag egyáltalán nem mentek ki pénzek, és senkinek semmilyen határideje vagy ígérete sincsen arra, mikor fog ez megtörténni, mindenki felfelé mutogat. Így pedig az érintett cégeknek még hitelt felvenni is sokkal nehezebb, hiszen nem tudják, hogy meddig kellene az az áthidaló kölcsön, amellyel egyáltalán megmenthetők a projektek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!