Rejoin: egy EU-s terv alapján a fiatalok újra szabadabban mozoghatnának az unió és Nagy-Britannia között

2024. április 18. – 19:52

Rejoin: egy EU-s terv alapján a fiatalok újra szabadabban mozoghatnának az unió és Nagy-Britannia között
A brexit a gazdasági kudarcok után is népszerű maradt, de a visszaintegrálásnak is vannak hívei – Fotó: Justin Tallis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian számolt be arról, hogy egy brüsszeli javaslat szerint legalább a 18–30 éves korosztály esetében vissza lehetne állítani a brexit előtti nagyobb mobilitást a brit és az uniós fiatalok között. A 18–30 évesek vízummentessége azt segítené elő, hogy az Egyesült Királyság ne csak kétoldalú megállapodásokkal, de egy átfogó uniós együttműködés keretében is elősegítse azt, hogy a fiatalok szabadabban tanulhassanak, dolgozhassanak vagy vehessenek részt kutatási programokon egymás országaiban.

A tervezett megállapodás értelmében a 18 és 30 év közötti uniós és brit állampolgárok legfeljebb négy évig tartózkodhatnának a célországban. A tárgyalások megkezdésére vonatkozó javaslatról először a májusban ülésező Európai Tanács vezetőinek kell megállapodniuk.

Ha jóváhagyják a kezdeményezést, az azt jelentené, hogy fiatalok milliói érkezhetnének az Egyesült Királyságba, hogy betöltsék a brexit által a vendéglátásban, illetve az egyetemeken keletkezett fájó űrt. Ezenkívül egy egyezség megkönnyítheti az Egyesült Királyság és az EU egyetemei számára a kutatók toborzását, különösen a Horizont tudományos kutatási programban részt vevők számára.

A visszanyitásnak azon túl, hogy az nagyon racionálisnak hangzik, mindkét oldalról lehetnek ellenzői. Nagy-Britanniában a brexit hívei majd megint attól fognak félni, hogy a csóró uniós fiatalok elárasztják az Egyesült Királyságot, és elveszik a munkát a helyi fiatalok elől. Az unió oldaláról pedig annak a gyanúja merül fel, hogy folytatódik a brit cherry-picking (szemezgetés), vagyis London mindenféle új egyezménnyel próbálja az unió előnyeit (így a szabad áru- és munkaerőmozgást) kihasználni, miközben a befizetésekből, vagyis a felzárkóztatás anyagi áldozataiból már kivonta magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!