Az IMF kevésbé optimista a magyar növekedéssel kapcsolatban, mint a kormány

2024. április 16. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Január óta minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai – ezt állapította meg legújabb előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap, avagy az IMF. A kedden ismertetett Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook) felülvizsgált előrejelzése szerint a világ egészére számolt bruttó hazai termék 3,2 százalékkal nő majd idén és jövőre is. A januári előrejelzés 2024-re 3,1 százalékos növekedést várt. Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a világgazdaság.

A januári, 1,5 százalékos becsléséhez képest 1,7 százalékra javította a fejlett országok idei növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap, miközben a jövő évi adatot 1,8 százalékon tartotta. Az euróövezetben a tavalyi 0,4 százalékos GDP-növekedés után idén 0,8 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,5 százalékost az év elején becsült 1,7 százalék helyett.

Németország idei növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal, 0,2 százalékra rontotta az IMF, a jövő évit pedig ugyancsak 0,3 százalékponttal, 1,3 százalékra fogta vissza.

Az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF januárhoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 0,6 százalékponttal, 2,7 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 1,9 százalékra javította. Az amerikai GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt.

A fejlődő országokban idén és jövőre egyaránt 4,2 százalékos növekedést vár az IMF. Az idei prognózist 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit viszont változatlan szinten tartották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 4,3 százalékkal bővült tavaly.

A valutaalap előrejelzése szerint a magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenést követően.

Ez valamivel alacsonyabb növekedés, mint amit a magyar kormány vár az idei évre. Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten jelezte, hogy a kormány 2,5 százalékra módosította a 2024-es növekedési várakozását. Az IMF-jelentés összeállítói idén 3,7 százalékos, jövőre 3,5 százalékos magyar inflációt várnak, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után 4,4 százalék lesz idén és 4,2 százalék jövőre.

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését januárhoz képest, az ideit 4,6 százalékon, a jövő évit 4,1 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 5,2 százalékkal nőtt. Oroszország GDP-je idén 3,2 százalékkal nőhet a januárban várt 2,6 százalék helyett, jövőre pedig 1,8 százalék lehet a gazdasági növekedés a januárban becsült 1,1 százalék helyett. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,3 százalékkal bővült, az IMF prognózisa szerint idén 3 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Januári becsléséhez képest az idei és a jövő évi forgalom alakulásával kapcsolatos adatot 0,3 százalékponttal rontotta.

Az IMF a fejlett országokban 2,6 százalékos inflációt vár az idén és 2 százalékost jövőre.

Az euróövezetben idén 2,4 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, Japánban az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, az Egyesült Államokba pedig idén 2,9 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációra számít a valutaalap. A fejlődő országokban viszont az idén 8,3 százalékos, jövőre pedig 6,2 százalékos infláció várható az előrejelzés szerint. Tavaly a fejlett országokban 4,6 százakkal, a fejlődő országokban 8,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!