Orbán Balázs: Hazánk már a fejlett országok közé tartozik

2024. április 15. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Világbank mérése szerint hazánk már a fejlett országok közé tartozik, 19 ezer dollár GNI/fő befektetési értékkel – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az EconomX Business Talks ‘24 Üzleti Konferencián hétfőn délelőtt. Az EconomX beszámolója szerint Orbán Balázs arról beszélt, hogy úgy látja, Magyarországnak kulcsállammá kell válnia, és 2030-ra meg kell célozni a 40 ezer dollár bruttó nemzeti jövedelem/fő szintet.

Szerinte feladat az is, hogy „csökkentsük a függőségünket az euróövezet és az alulteljesítő Németország irányába, mert beragadunk a közepes fejlett státuszban”. „A vasfüggöny egyik vagy másik oldalán sem rózsás az élet” – mondta. Orbán Balázs felsorolta azokat a kormányzati vállalásokat is, amikről a múlt héten már Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is beszélt egy múlt heti konferencián, ezek alapján ezeket a célokat tűzték ki 2030-ra:

  • a GDP arányos export érje el a 100 százalékot, a beruházási ráta a 25 százalékot;
  • a foglalkoztatási ráta 85 százalék legyen;
  • a magyar cégek Tier 1 és Tier 2 (vagyis első és második szintű) beszállítóvá kell, hogy váljanak,
  • és 50 százalékra kell emelni az arányukat a gazdaságban.
  • A „nemzeti bajnokok” számát a mostani 24-ről 40-re kell növelni.
  • 15 ezer exportképes kkv-ból 20 ezret kell csinálni.

A kormány a múlt heti konferenciával egyidőben elérhetővé tette az új stratégiát tartalmazó dokumentumot.

Orbán Balázs a Facebook-oldalán is posztolt a hétfői konferenciáról, amin egyébként azt is kijelentette, hogy „a neoliberális eszmerendszernek vége van”. Posztjában azt írta, hogy a meglévő függőségek felerősödése helyett az egyoldalú függőségek ellensúlyozására, a magyar szuverenitás megőrzésérére, a gazdasági növekedés biztosítására és a belső és a külső biztonság megőrzésére van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!