Új napelemes pályázatot ír ki Lantos Csaba minisztériuma

2024. április 15. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Napenergia Plusz folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azoknak, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból, jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjújában. A miniszter szerint így azoknak is lehetőségük lesz támogatással energiatárolót beszerezni, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, így ők is félre tudják tenni a megtermelt áramot.

Lantos azt mondta, hogy a Napenergia Plusz Programban több mint 28 ezren előregisztráltak, mostanáig több mint 15 ezer támogatási kérelem érkezett be a napelem és az ehhez tartozó zöldenergia-tároló egység, azaz akkumulátor telepítésére. A miniszter azt is mondta a lapnak, hogy megnyitották az úgynevezett energiaközösségek kialakításának lehetőségét az ipari szereplőknek, vizsgálják az önkormányzatok bevonását, majd a társasházakét is, és beszélt az okos mérőórák elterjesztéséről is.

„Az egyre több napelem növeli az áramingadozást. Míg a nagyobb termelőknek és fogyasztóknak alapos termelési és fogyasztási menetrendet kell leadniuk, a napelemek esetében számos bizonytalansági faktor okozhat eltérést. Például hiába süt a nap, ha bejön egy szaharai porvihar és ellepi a paneleket, hirtelen lecsökken a napelemek teljesítménye” – mondta Lantos, hozzátéve, hogy ingadozások kivédésére energiatárolókat is létesítenének.

Az energiaügyi miniszter azt mondta, hogy jelenleg 5000 megawattnyi, ipari méretű naperőműre van érvényes engedély, amik rá fognak csatlakozni a hálózatra 2026-ig. Az Európai Unió előírásai szerint idén januártól be kellett vezetni a bruttó elszámolást a háztartási méretű kiserőműveknél.

Orbán Viktor a februári évértékelőjében azt mondta, hogy „karnyújtásnyira vagyunk az energiafüggetlenségtől”, de ez a kormány eddigi tevékenységéből nem látszott egyértelműen, ezért a Telexen pár hete szakértőkkel jártuk körbe, mit tesz a kormány ezért és hol tart Magyarország energiatermelésben a megújuló energia arányát tekintve, cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!