Nagy Márton megdorgálta a hazai üzemanyag-ellátás főszereplőit a drága tankolás miatt, és régiós árfigyelő rendszert jelentett be

2024. április 11. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután került sor a Nagy Márton–Mol–Magyar Ásványolaj Szövetség találkozóra, miután a hét elején híre ment, hogy a nemzetgazdasági miniszter berendelte a hazai üzemanyag-ellátás főszereplőit magához. A nem túl szívélyes meghívás oka az volt, hogy a kormány szerint túl drága a tankolás, miközben az áraknak a régiós középmezőnyben kellene lenniük a Mol és az Ásványolaj Szövetség korábbi vállalása értelmében.

A csütörtöki találkozón a Nemzetgazdasági Minisztérium friss közleménye szerint semmi igazán fajsúlyos dolog nem történt, noha a délelőtti kormányinfón még azt sem zárták ki a miniszterek, hogy újra életbe lép a benzinárstop. Az MTI-nek eljuttatott anyag szerint a tárgyaláson a felek áttekintették a belföldi üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. Nagy Márton megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb, jelenleg a benzin 644 forintba, a gázolaj 658 forintba kerül literenként, vagyis a régiós átlagnál mintegy 7-9 százalékkal drágább mindkettő.

A miniszter felhívta a figyelmet arra a korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, és „figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a vállalásaikat”. Mint mondta, a kormány részéről „határozott elvárás, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük”.

Nagy Márton arról tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére vonatkozólag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!