Nem állampapírokra költik a magyarok az állampapírok kamatai után kapott pénzt

2024. április 9. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Bank360.hu elemzése szerint az állampapírok kamataiból származó pénz befektetési alapokba, értékpapírokba és a folyószámlákra vándorolt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint közel 100 milliárd forintnyi pénzt nem állampapírokba fektettek az emberek, miközben a kamatokból nagyjából 500 milliárd forintot kaptak kézhez februárban. Több mint 77 milliárdot vont ki a lakosság az állampapírpiacról, amire 2022 szeptembere óta nem volt példa. Másfél év után ismét csökkent a háztartások állampapír-állománya, főleg a hosszú lejáratú forintkötvényekből vonták ki a legtöbb pénzt.

Az elemzés szerint a befektetési alapok vitték el az új megtakarítások zömét, és vélhetően az állampapírhozamokból is jutott a konstrukciókba. A háztartások összesen 181,6 milliárd forintért vásároltak új befektetési jegyeket, amivel 9289,1 milliárd forintos újabb történelmi csúcsra ért a háztartások értékpapírszámláin a hazai befektetési alapok állománya.

A kisbefektetők részvényállománya is rekordot döntött. 1724 milliárd forintnyi hazai részvénnyel rendelkeztek február végén. Ebből 925,5 milliárd forintnyit tettek ki a bankrészvények, és 784,9 milliárdot a nem pénzügyi vállalatok papírjai. Egyéb részvényekben 13,4 milliárd forintnyi lakossági megtakarítást tartottak nyilván.

Februárban szintén rekordot döntött a hazai háztartások külföldi értékpapír-állománya is. A 42,7 milliárd forintnyi friss befektetésnek és a csaknem 100 milliárd forintnyi hozamnak köszönhetően megközelítette a 2460 milliárd forintot. Miközben a magyar állampapírokból kivették a pénzt a kisbefektetők, a külföldi kötvényekbe több mint 30 milliárd forintot fektettek be, ezzel az állomány 661,3 milliárd forintos rekordra hízott. Külföldi befektetési alapokba valamivel több mint 11 milliárd forint került. Ezek állománya már közel jár a 1100 milliárd forinthoz.

„A jegybank adataiból az is kiderül, hogy a sokan valószínűleg nem tudták még eldönteni, mibe fektessék be az állampapírokból származó sok százmilliárdnyi hozamot. Februárban ugyanis szokatlanul nagy mértékben nőtt a forint betétek állománya” – mondta Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. A 480 milliárdos gyarapodás részben megmagyarázható a 13. havi nyugdíjjal, illetve azzal, hogy sokan váltottak devizát forintra.

A Telex olvasóit is megkérdeztük, mire költenék az állampapír-hozamukat. A legtöbben újból befektetnék az így kapott pénzt, míg harmaduk inkább elköltené.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!