Azt hittem, áprilisi tréfa, hogy Magyarországra jön a Mere, de most már kezdem azt gondolni, hogy nem

2024. április 6. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Az üzleti modell lényege, hogy a diszkontokhoz képest is adnának egy 20 százalékos árelőnyt. Figyelembe véve, hogy a kiskereskedelemben az árrés átlagos szintje nem éri el a 20 százalékot, nagy kérdés, hogy hosszabb távon is fenntartható jövedelmezőséget hogyan lehet így biztosítani” – mondta Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a 444-nek az orosz Mere Magyarországi terjeszkedéséről.

Április elsején jelent meg a hír, hogy a szibériai Mere üzletlánc három év alatt 200 üzletet nyitna Magyarországon, amihez már beszállítókat keres. A cég ígérete, hogy még az Aldinál és a Lidlnél is 20-30 százalékkal olcsóbbak lesznek, cserébe viszont az üzletben viszonylag kis választékot kínálnak, amit a vásárlóknak nem polcokról, hanem közvetlenül raklapokról kellene levenni. A cég Oroszországból indult, ma már Kazahsztánban, Belaruszban és Kínában is vannak üzleteik, az EU-n belül pedig Lettországban, Litvániában és Romániában építettek ki jelentősebb hálózatot.

A Mere kiszivárgott levelében azt írta: három éven belül 700 millió eurós, vagyis átszámolva körülbelül 270 milliárd forintos forgalommal számolnak. Ezzel a magyar kiskereskedelmi piac körülbelül 5 százaléka lenne az övék, ami Kozák szerint nagyon nagy pénzügyi kockázattal jár. Szerinte viszont „ehhez nagyon erős terjeszkedés kell, zöldmezős beruházással ez szinte lehetetlen, bár nincs nálam a bölcsek köve”.

A 444 beszélt az egyik Magyarországon működő kiskereskedelmi lánc egyik vezetőjével, aki szintén azt gondolja, hogy a három év alatt elért 700 millió eurós árbevétel új üzletek megnyitásával nem reális. „Zöldmezős beruházással sehová nem fognak jutni, olyan bravúrt itt már senki nem tudna csinálni.” Vagyis az is elképzelhető, hogy a Mere megvenne ma már létező üzleteket, és azokkal indulna el.

„Azt hittem, amikor először felhívott egy kollégám, hogy láttam-e a hírt, hogy ez csak valami áprilisi tréfa. De most már kezdem azt gondolni, hogy nem az” – mondja. Megjegyzi viszont, hogy úgy tudja: a Mere 2022-ben Szlovákiában is terjeszkedni akart, de abból akkor nem lett semmi. Más uniós országokban pedig az orosz–ukrán háború kitörése után zártak be.

A héten Szerbiában próbáltuk ki, hogy viszonyulnak az ottani Mere árai a szerb és az magyar Lidlhöz, a tapasztalatainkat ebben a cikkben lehet elolvasni. Megkerestük a Merét a magyarországi terjeszkedésükkel kapcsolatban, de a kérdéseinkre egyelőre nem válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!