Megsokszorozódott a cégek gázszámlatartozása, nőtt a lakosságé is

2024. március 29. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi tízmilliárd forint után 2023 elejétől ennek sokszorosára, harmincmilliárd forintra emelkedett a cégek egy hónapon túli gázszámlatartozása, mely áprilisban volt igazán kiugró, negyvenmilliárd forint körüli szinten, majd beállt 2023 végéig a harmincmilliárd környékére – írja a Népszava Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettesének gázpiaci előadása alapján.

Ságvári Pál beszélt arról is, hogy a lakosság egy hónapon túli gázszámlatartozása is megemelkedett: a korábbi összesített ötmilliárd forint körüli értékről 2023 második felére megkétszereződött az összeg. A jelenség hátterében az állhat, írja a Népszava, hogy míg a lakossági fogyasztók az elszálló 2022-es gázárak idején is a 2014-es gáztarifát fizették, addig a cégeknek 2023-ban a 2022-es megkötésű szerződések szerinti magas összegeket kellett fizetniük.

A hazai vállalatok zöme nagyon drágán kapja a gázt, erről Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke írt februárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!