Lakbértámogatásra pályázhatnak a regisztrált álláskeresők, ha új munkahelyet találnak

2024. március 27. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban új lakhatási támogatást indított a kormány, amely értelmében akár 187 ezer forintos albérlet-támogatást is igényelhetnek a regisztrált álláskeresők, ha új munkahelyet találnak – írja az Ingatlan.com. A március 18-tól igényelhető lakhatási támogatás összege a minimálbér 70 százaléka, azaz havonta 186 760 forint lehet, és féléves időszakra igényelhetik azok a regisztrált álláskeresők, akiknek az új munkahelye a lakhelyüktől legalább 60 kilométerre található.

Fotó: Ingatlan.com
Fotó: Ingatlan.com

„A Lakhatási Támogatás 2024 program nagy előnye, hogy a pénzt két részletben kapják meg az igénylők, így a támogatás egy része már előleg formájában is rendelkezésre áll. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a támogatás csak 2024 végéig igényelhető” – mondta róla Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A programok az albérletpiac tisztulásához is hozzájárulhatnak, mert a bérbeadóknak adószámmal kell rendelkezniük, a bérleti díjról pedig névre szóló számlát kell kiállítaniuk.

Támogatják a 15-29 éves fiatalokat is: ők az áprilisban kezdődő Ifjúsági Garancia Plusz programmal kaphatnak támogatást, ennek keretében az albérlet-támogatás összege 180 ezer forint lehet. Balogh szerint ezért az összegért viszonylag széles kínálatból válogathatnak azok, akik új munkát találtak, de viszonylag távol laknak onnan. A munkáltatók egyébként adómentesen is biztosíthatják a dolgozóik lakhatását. Ehhez az kell, hogy a munkaadó olyan legalább kétszobás lakást béreljen, ahova egyszerre több munkavállaló költözik be.

Az Ingatlan.com adatbázisa szerint márciusban az egyszobás kiadó lakások átlagos lakbére 180 ezer forint volt Budapesten, de tizenöt kerületben még ennél olcsóbban is lehet egyszobás kiadó lakást bérelni. A vármegyeszékhelyek közül Debrecenben a kínálják a legmagasabb áron az egyszobás lakásokat, ahol az átlagos lakbér 180 ezer forintot tett ki. Utána Győr és Székesfehérvár következik 180 ezer és 177 ezer forintos összeggel.

A nagyobb, például legalább kétszobás lakások átlagos lakbére a budapesti piacon 268 ezer forint, írja az Ingatlan.com. Az V. kerület a legdrágább, ahol 380 ezer forint az átlag lakbér, a legolcsóbb pedig 177 ezer forintjával a XXI. kerület. Ahogy az egyszobás kiadó lakások, úgy a legalább kétszobások is Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron a legdrágábbak a vármegyeszékhelyek piacán, 180-230 ezer forint az átlagdíj. A legszélesebb választékot Miskolc és Szeged nyújtja, ahol 107 ezer, illetve 154 ezer forintos összeggel számolhatnak a lakásbérlést tervezők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!