200 milliárdot ad a kormány a 30 év alattiak albérlet- és útiköltség-támogatására

2024. március 19. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban indul a kormány 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közszolgálati televízió kedd reggeli adásában, írja az MTI. A program keretösszege 200 milliárd forint.

A fiatalokat célzó programnak három pillére lesz: bértámogatás, albérleti és útiköltség hozzájárulás, az állam pedig négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát vállalja át a munkáltatótól. Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak.

Czomba Sándor szerint azért kell a fiatal korcsoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra, mert Magyarországon ugyan az aktivitási ráta az EU első harmadában van, de ez az arányszám a 30 alatti, illetve az 55 év feletti korosztályokban az uniós átlagnál mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!