Az ukrán és Fülöp-szigeteki vendégmunkások is sztrájkoltak az Autoliv gyárában

2024. március 21. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtök délután a sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói – tájékoztatta a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet titkára az MTI-t. A sztrájk ideje alatt leállt a gyártás, több mint ezer dolgozó tette le a munkás. A szakszervezet a 444-nek azt is megírta, hogy sok, a gyárban dolgozó ukrán és Fülöp-szigeteki vendégmunkás is részt vett a munkabeszüntetésben.

Marstisné Horváth Marianna, az alapszervezet titkára elmondta, hogy a munkavállalókat képviselő Vasas alapszervezet március 14-én alakított sztrájkbizottságot, mert a szakszervezet nem tudta elfogadni a svéd hátterű Autoliv ajánlatát a bértárgyalásokon. Miután a március 19-én tartott egyeztetésen sem közeledtek az álláspontok, az alapszervezet bejelentette a figyelmeztető sztrájkot csütörtök 13 és 15 óra közötti időpontra. A szakszervezeti vezető szerint bérköveteléseik reálisak, nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, ugyanakkor elsősorban a munkavállalók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt.

Követeléseik között szerepel egyebek mellett, hogy az év elejéig visszamenőleg 15 százalékos bérfejlesztést kapjanak az operátori és az úgynevezett DLS állományban lévők, és 12 százalékos bérfejlesztést az indirekt (kiszolgáló tevékenységet végző) fizikai állományban lévők. A szellemi foglalkoztatottak részére bruttó 800 ezer forintig 8 százalékos, afölött 5 százalékos béremelést követelnek.

A szakszervezet szerint a figyelmeztető sztrájk hatására a cég jelentősen javította és egyoldalúan bevezette az ajánlatát, ami március 1-jétől érvényes. A dolgozók képviselői viszont ezzel nem elégedettek, mert álláspontjuk szerint sokat veszítenek a munkavállalók azzal, hogy nem az év elejéig visszamenőleg kapják meg a bérfejlesztést. A Vasas nyitott a tárgyalásokra, éjfélig fenntartja az ajánlatát.

Több magyarországi autóipari cégnél is kiéleződött a cégvezetés és a dolgozók konfliktusa: szerdán a Mercedes kecskeméti gyárában tartottak figyelmeztető sztrájkot, és a győri Audinál is patthelyzet alakult ki a bértárgyalásokon, a cég a tárgyalások legutolsó fordulóján ajánlatot sem tett a szakszervezetnek.

A magyarországi vendégmunkások helyzetével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben. Akkor László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta, hogy a szakszervezetnek már több mint száz ukrán, szerb és Fülöp-szigeteki tagja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!