Lakásügynökséget indít a Fővárosi Önkormányzat

2024. március 20. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a Fővárosi Lakásügynökség, a budapesti önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére – jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője.

Budapest egy új lakhatási modell kidolgozásán dolgozik és ebben kulcsszerepe van az új ügynökségnek, mondták a tájékoztatón. Karácsony Gergely arról beszélt, Budapest az élen jár a nem megfizethető lakhatásban Európában, ez ellen szeretnének tenni, ezért több éves előkészítő munka után elindítják a lakásügynökséget. Szerinte nagyon fontos, hogy növeljék az önkormányzati bérlakások arányát, de az is, hogy magántulajdonú lakásokat be tudjanak vonni a megfizethető körbe. Ennek a hajléktalanságból való kitörésben is kulcsszerepe van, mondta.

Karácsony szerint ha megérkeznek a hamarosan kiírandó Európai Uniós források, akkor az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját fogják tudni elindítani, de addig is a magántulajdonosok segítségét kérik. Sok üres lakás van Budapesten szerinte, amiket be lehetne vonni egy olyan modellben, amelyben az önkormányzat kezeli helyettük az ingatlant.

Kovács Vera, akit az Utcáról Lakásba Egyesülettől igazolt a főváros, arról beszélt, hogy az ügynökség egy ingatlankezelő csomaggal indul. Ennek keretében már a mai naptól lehet jelentkezni a lakásügynökség honlapján olyan lakástulajdonosoknak, akiknek üresen áll az ingatlana. Az ügynökség minden bérbeadással járó kockázatot átvállal, így aki a piacon meglévő bizonytalanságok miatt nem adta ki mostanáig az ingatlant, annak is lehetősége nyílik erre.

A főváros garantálja, hogy a kiadó megkapja a bérlati díjat és amikor visszakapja a lakást, az ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor átadta – annak fejében, hogy hajlandó a piaci árnál valamivel alacsonyabb áron rendelkezésre bocsátani a lakását. Később az ügynökség más ingatlanokat is tervez bevonni az állományába, például átépített fővárosi tulajdonú ingatlanokat, ezeket a fejlesztéseket uniós forrásból tervezik majd kivitelezni. Kovács szerint a hosszútávú vízió az, hogy együttműködnek majd kerületekkel is, így például azokkal, amelyekben már most üzemel saját lakásügynökség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!