160 milliós bírságot szabott ki a jegybank egy cégpárosra, mert nem nyújthattak volna kölcsönt

2024. március 18. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 160 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabtak ki a budapesti székhelyű Car Service Partner Kft.-re és a prágai székhelyű Car Service Partner s.r.o.-ra jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt. A Magyar Nemzeti Bank végleg megtiltotta, hogy Magyarországon jogosulatlanul, üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtsanak, erről a jegybank tájékoztatott.

A cégpáros használt autókat vásárolt természetes és jogi személyektől, azok piaci értékének megfelelő, vagy az alatti vételáron, majd azt használatra visszaadták a korábbi tulajdonosoknak egy havonta fizetett ellenérték, úgynevezett foglalási díj fejében.

Kiderült, hogy a társaságok valós gazdasági célja nem az autók fölötti tulajdonjog megszerzése, hanem annak biztosítása volt, hogy az azokat eladó személyek egy meghatározott összeghez jussanak.

Az MNB szerint a foglalási díj valójában az eladóknak kölcsönként átadott pénz használatáért felszámított kamat funkcióját töltötte be, és az autó ebben a konstrukcióban fedezetként szolgált.

A vizsgálat szerint a két cég 2021 márciusától összesen több mint háromszázszor, több százmillió forintot meghaladó értékben nyújtott kölcsönt.

Tavaly augusztusban jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt az MNB azonnali hatállyal betiltotta a két cég tevékenységét és feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A feltárt jogsértések miatt a Car Service Partner s.r.o.-ra 70 millió, a Car Service Partner Kft.-re 90 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!