Trump volt pénzügyminisztere szívesen megvenné a TikTokot

2024. március 15. – 04:55

Másolás

Vágólapra másolva

Steve Mnuchin volt amerikai pénzügyminiszter arról beszélt, hogy összehozna egy befektetői csoportot, ami aztán ajánlatot tehetne a TikTok közösségimédia-platform felvásárlására. A Donald Trump elnöksége alatt miniszter Mnuchin azt mondta a CNBC csütörtök reggeli műsorában, hogy senkinek sem lenne 10 százaléknál nagyobb részesedése a befektetők közül, de senkit sem nevezett meg.

A CNN hozzáteszi, hogy a TikTok anyacégét, a ByteDance technológiai vállalatot a kínai szabályozások miatt valószínűleg soha nem adnák el Kínán kívüli cégnek. Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője pedig arról beszélt, hogy a ByteDance és Kína soha nem adná el a TikTokot a forráskóddal együtt.

Mnuchin nyilatkozata egy nappal követte az amerikai képviselőház döntését. A képviselők nagy többséggel elfogadták szerdán azt a törvényt, amely előírná a közösségi oldal kínai tulajdonosának, hogy a hatályba lépést követő 6 hónapon belül adja el az Egyesült Államokban működő, 170 millió felhasználóval rendelkező leányvállalatát egy amerikai cégnek, ellenkező esetben annak működését megtiltják.

A törvényjavaslat beterjesztői szerint a kínai alkalmazás nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államoknak, mert a kínai tulajdonos, a ByteDance nevű technológiai vállalat a kínai kormányzat befolyása alatt áll, és a hatályos kínai törvények értelmében bármikor arra kötelezhetik, hogy átadja felhasználóinak adatait a kínai államnak.

A képviselőház után ugyanakkor a szenátushoz kerül a törvényjavaslat, ahol nem egyértelmű a sorsa. Joe Biden elnök már jelezte, hogy ha a kongresszus elfogadja a törvényt, ő aláírja azt. Azonban még az elfogadása esetén is jogi felülvizsgálatot kérhetnek a törvénnyel szemben.

Ives azt mondta, hogy szerinte 25 százalék az esélye, hogy a TikTok-törvény végül hatályba lép, és valóban kötelezné a vállalatot az amerikai érdekeltségei eladására.

A Tiktok vezetője felhívást intézett az amerikai felhasználókhoz, hogy lépjenek kapcsolatba szenátoraikkal. „Védjétek meg alkotmányos jogaitokat” – fogalmazott az MTI szerint a szerdán közzétett online üzenetében Shou Zi Chew. „Gondoskodjatok róla, hogy a hangotok meghallgatásra találjon. Az Egyesült Államokban élő 170 millió Tiktok-felhasználó továbbra is meg kell hogy tudja osztani történeteit a platformon a rokonokkal, a barátokkal és a szenátorokkal is” – mondta.

A Guardian szerint a kínai külügyminisztérium szóvivője a képviselőházi szavazás után „rabló logikát” emlegetett. „Amikor látod mások jó dolgait, muszáj valahogy megszerezned azokat” – mondta.

A kínai közösségi videóalkalmazás használata az amerikai kormányzati eszközökön már jelenleg is tilos, ahogy számos szövetségi állam kormányzatának informatikai eszközein sem engedélyezett a TikTok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!