Duplaannyiba kerül ma egy albérlet, mint kilenc éve: Budapesten 250 ezer, Miskolcon 100 ezer az átlaglakbér

2024. március 12. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Országosan 1 százalékkal, Budapesten pedig 1,1 százalékkal emelkedtek az albérletárak februárban, ez lassulást jelent a januári 1,5 százalékos havi drágulási ütemhez képest, de így is megduplázódtak a bérleti díjak 2015-höz képest. Februárban két vidéki nagyvárosban is átlépte a 200 ezres lélektani határt az albérletpiac, derül ki a KSH és az Ingatlan.com lakbérindexéből. Az elemzés főbb megállapításai:

  • Budapesten a legnagyobb kínálattal rendelkező II., XI. és XIII. kerületben március elején 240–335 ezer forint volt a bérleti díj,
  • a vármegyeszékhelyek közül a legnagyobb választékkal rendelkező városokban, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon 100–200 ezer forint volt az átlag.
  • Budapesten 90 százalékkal kerülnek többe az albérletek, mint 9 éve, ennek legfőbb oka, hogy a fővárosban eleve magasabb szintről indultak el felfelé a bérleti díjak,
  • Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forint, a legnagyobb a kínálat a XI. és XIII. kerületben, ahol 240 és 250 ezer forintba kerül egy albérlet, a II. kerületben 335 ezer, a IX.-ben 235 ezer a havi átlag bérleti díj.
  • 200 ezer alatt csak négy kerületben maradnak az átlagos lakbérek, ezek – a X., a XV., a XX. és a XXI. kerület. (Pontosítás: cikkünk eredeti verziójában ebben a mondatban nem szerepelt, hogy átlag árakról van szó, ezért a mondatot pontosítottuk, a hibáért elnézést kérünk!)
  • A vidéki nagyvárosok közül Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a legszélesebb az választék,
  • Szegeden 135 ezer, Debrecenben 200 ezer, Miskolcon 100 ezer forint az átlagos lakbér, vagyis ez a legolcsóbb egyetemváros,
  • Székesfehérvár a legdrágább megyeszékhely, 210 ezer forintos összeggel. Győr, Veszprém és Tatabánya követi, ahol 150-180 ezer forint a kínálati ár.

Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője szerint a drágulás oka az, hogy jelentősen emelkedtek a bérek, erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok. „Amint növekedést látnak, feljebb viszik a bérleti díjakat” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!