Drágultak az albérletek: Budapesten 250 ezer az átlag, két vidéki város is átlépte a 200 ezres határt

2024. február 15. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelentek a fizetésemelések az albérletpiacon, drágulással indult az év, januárban országos átlagban 1,5, Budapesten pedig 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek a decemberi csökkenés után, olvasható az Ingatlan.com közleményében. Február közepén két vármegyeszékhelyen, Debrecenben és Székesfehérváron is átlépte a 200 ezret az átlagos lakbér a kínálati piacon, a drágulást elsősorban az egyetemi, főiskolai keresztféléves képzések indulása és az év eleji fizetésemelések okozták. Budapesten február közepén átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj, a legdrágább kerületek átlagárai a következők:

  1. II. kerület – 352 ezer Ft
  2. V. kerület – 335 ezer Ft,
  3. I. kerület – 300 ezer Ft.

Továbbra is a XI. és XIII. kerületben van a legnagyobb kínálat, előbbit 250 ezer, utóbbit 255 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte február közepén.

A fővároson kívül két megyeszékhelyen, Székesfehérváron és Debrecenben is 200 ezer forint fölé emelkedett az átlag bérleti díj, előbbinél átlagosan 210 ezer forintot, utóbbinál 205 ezer forintot kell fizetni annak, aki most albérletet keres.

„A két nagyvárosban látott drágulás leginkább annak köszönhető, hogy ipari és gazdasági központokról van szó, amelyek munkaerőpiaci szempontból jelentős fejlődést mondhatnak magukénak. Emellett egyetemvárosokról beszélünk, ez pedig szintén élénkíti a helyi albérletpiacot. Februárban elindultak a keresztféléves képzések, az érintett diákok egy része pedig most keresett magának kiadó lakást, ami hozzájárult az egyetemvárosok és Budapest albérletpiacának drágulásához” – írta Balogh László, az ingatlan.com elemzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!