Az EU ötlete hatástalaníthatja a NER üzleti köreinek csodafegyverét

2024. március 11. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenységre hozzák létre az AMLA (Anti-Money Laundering Authority) nevű, frankfurti székhelyű Európai uniós hivatalt, amely egyebek mellett azt is vizsgálni fogja, hogy kik a Magyarországon, részben a NER köreiben népszerű magántőkealapok 15 százaléknál nagyobb tulajdonosai, számol be cikkében a G7 gazdasági portál.

A lap szerint a magántőkealapok tulajdonosi szerkezetéről tíz évre visszamenőleg kell majd az adatot szolgáltatni az AMLA számára. Az ezekből az információkból létrejövő adatbázist nemcsak az uniós hatóságok használhatják, de a jogszabályok szerint elérhetővé kell majd tenni az újságírók, illetve az ezzel a területtel foglalkozó civil szervezetek számára is. Érdekesség, hogy az adatbázisba bekerülnek majd a 200 ezer eurónál drágább jachtok, magánrepülőgépek, illetve autók is.

Az új hivatal létrejöttekor a trükközésekre is gondoltak, így az adatszolgáltatással kapcsolatos jogszabályok Unió-szerte egységesek lesznek, ami kisebb mozgásteret jelent a tagországok számára, ugyanakkor növeli az átláthatóságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!