Lakásbérlési lehetőséget biztosítana a Duna Terasz Grande kivitelezője a nehéz helyzetbe került vevőknek

2024. március 6. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg több száz tulajdonos várja, hogy beköltözhessen a lakásába a 13. kerületi Duna Terasz Grande lakóparkban, de erre hónapok óta nincs lehetőségük a beruházó Duna Terasz Kft. és az kivitelező Kész Építő Zrt. elszámolási vitája miatt. A történtek miatt nemrég tüntetést is szerveztek a tulajdonosok a lakópark elé, ami után a Kész Építő Zrt. lakhatási támogatást ajánlott fel a vevőknek – írja a magyarepitok.hu.

A közleményben a KÉSZ Építő Zrt. azt írta: több lehetőséget is megvizsgáltak, hogyan tudnának segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe került vevőknek, mert sokaknak már el kellett hagyniuk az albérletüket, átmeneti lakásbérlésre kényszerültek vagy nehezen boldogulnak a kialakult helyzet miatt.

„A KÉSZ Építő Zrt. a jelen helyzetre való tekintettel egy, a KÉSZ Csoport által fejlesztett új építésű budapesti lakóingatlanban jelentős kedvezménnyel rugalmas konstrukciójú lakásbérlési lehetőséget kíván biztosítani a legnehezebb helyzetbe sodródott vevőknek a Duna Terasz Grande lakásainak átadásáig. A KÉSZ Építő Zrt. haladéktalanul megkezdi a vevői igények felmérését, hogy a számukra legoptimálisabb konstrukció kerüljön kialakításra, és a legnehezebb helyzetbe kényszerülő lakók mihamarabb segítséget kaphassanak” – írták azzal, hogy szeretnének mielőbb megállapodni a Duna Terasz Grande Kft.-vel, hogy a lakóparkot az kivitelező mielőbb átadja a vevőknek.

A vita abból fakad a beruházó és az kivitelező között, hogy noha a lakásoknak már van használatbavételi engedélyük, a beruházó elégedetlen a lakások minőségével, ezért nem hajlandó átvenni a Kész Építő Zrt.-től az épületet.

A tüntetésen a beruházó Duna Terasz Kft. tüntetésen megjelent ügyvédeitől elhangzott, hogy a vállalat arra vár a szerződésük felbontása óta, hogy a Kész Építő Zrt. levonuljon a Duna Terasz Grande területéről. Állításuk alapján azután bontottak szerződést, hogy a Kész több hónapot csúszott a munkák befejezésével, és a minőség csökkentésére tett javaslatot. A Duna Terasz Kft. szerint a Kész Építő Zrt.-nek az eredeti megbízási áron felül több milliárd forintos követelései voltak, amelyek rendezéséig az kivitelező biztosítékként magánál tartja az ingatlanokat, és a beruházót is kizárta a projektterületről.

A Kész Építő Zrt. tüntetésen megjelent képviselői szerint a munkákat már 2023 őszén befejezték, így az ingatlanok kulcsra készen várják a lakókat. Arról beszéltek, hogy a projekt indulása óta lényegesen megugrotta a munkaerő- és alapanyagárak, ezeknek a költségeit pedig jelenleg csak a Kész Építő Zrt. viseli. A vállalatok közötti feszültség fő forrása azonban az építési hibák miatt alakult ki.

A tüntetés szervezője a KÉSZ Építő Zrt. felajánlására reagálva a Telexnek azt írta, hogy az első reakciók alapján a vevők egy jelentős csoportja ezt a lépést nem valódi segítségnek, hanem marketing fogásnak tekinti. Az üresen álló lakásokat még csak nem is díjmentesen ajánlják fel, tehát még bevételt is generálnak maguknak azokon a vevőkön akik legalábbis részben miattuk kerültek bajba. „Továbbá ez a lépés arra utal, hogy a KÉSZ Zrt. tartósan szeretne berendezkedni a jelenlegi állapotra, továbbra is ”fogságban„ tartva az ingatlanainkat” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!