396 fölött járt az euró, egyéves mélyponton a forint

2024. március 4. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk egyéves mélypontjára gyengült a forint, legutóbb tavaly márciusban volt ennyire gyenge az euróval szemben – írja a Portfolio.hu.

Tovább gyengült a forint, a nap folyamán többször is jócskán 395 felett járt, a mélyponton 20 fillérre volt a forint a 396-os szinttől az euróval szemben. Péntekhez képest 0,4% a gyengülés.

Azóta az árfolyam a 396 forintot is elérte, majd visszaállt a 395,90-es szintre.

Az egyéves mélypont 400 felett volt valamivel, az talán nincs veszélyben, de láthatóan adják el most a forintot a befektetők. A többi devizapárban nincs ekkora mozgás, tehát az sejthető, hogy most a forintot pécézték ki a devizakereskedők – írja a gazdasági lap.

A következő napok eseményei várhatóan nagyobb elmozdulásokat hoznak majd a devizapiacon is: magyar vonatkozásban különösen a keddi GDP, valamint a pénteki inflációs adatnak lesz nagyobb jelentősége, de Jerome Powell kongresszusi meghallgatása, és a pénteki amerikai foglalkoztatottsági adatok is okozhatnak kilengéseket. A Portfolio szerint az EUR/HUF esetében most elsősorban arra érdemes figyelni, hogy képes lesz-e tartósan eltávolodni a jegyzés a 395-ös szinttől.

Jó hír lehet a forintnak, hogy tovább folytatódik a dollár gyengülése: az EUR/USD esetében pedig már az 1,09-es szintet is átlépte a kurzus. A dollár még az előző hét vége felé kezdett gyengülésbe, miután a vártnak megfelelő, 2,4 százalékos pénzromlást mutatott a Fed által leginkább követett PCE inflációs mutató. A nagyobb elmozdulás abból adódik, hogy a publikálást megelőzően a piaci szereplők attól tartottak, hogy a vártnál magasabb fogyasztói- valamint termelői árindex adatokat látva ismét megugorhat az infláció, az alacsonyabb számok azonban erősítik a kamatvágással kapcsolatos optimizmust – írja a lap.

A múlt hét után ezen a héten is új történelmi mélypontra esett a forint a zlotyval szemben. A zloty 91 forint 50 fillér felett érte el a történelmi csúcsot a forinttal szemben. A zloty gyengül az euróval szemben, de nem olyan mértékben, mint a forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!