Újabb vasutassztrájk jöhet, nyögni fogja a német gazdaság

2024. március 4. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb országos vasutassztrájk körvonalazódik Németországban a Reuters szerint. A masiniszták fő szakszervezete közölte hétfőn, hogy folytatja a korábban az országot már megbénító sztrájkot, hisz nem tud közös nevezőre jutni a fő német vasúttársasággal, a Deutsche Bahnnal.

A vasutas szakszervezet GDL szeretné a vasúti munkások munkaidejét csökkenteni a béreik megtartása mellett (ami részben a munkaerőhiány miatt nehézkes). A sztrájkot csütörtökön kezdenék, ami egybeesne a Lufthansa földi kiszolgáló személyzetének munkabeszüntetésével – ezt csütörtök-péntekre tervezik.

A vasutasok gördülő sztrájkot szerveznek, pedig már az eddigiek is több százmillió euró kiesést jelentett a német gazdaságnak. Pont ez a köhögő gazdaság kényszerítette végül vissza a tárgyalóasztalhoz a GDL-t a rekordhosszú januári sztrájk után.

A Deutsche Bahn szerint szeretnének konstruktív és realisztikus megoldásokat találni, de a szakszervezet máshogy áll ehhez, a követeléseik irreálisak és veszélyt jelentenek a vasúti rendszerre. A Lufthansa közben engedni kényszerül a magasabb bért követelő dolgozóknak, ezzel viszont 2024-ben nem valószínű, hogy nyereséges lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!