Közel vagyunk ahhoz, hogy elkezdődjön a hazai kriptó kibocsátása

2024. március 1. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Társadalmi egyeztetést kezdeményezett a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium kriptovalutákról szóló törvényjavaslatára, írja a Portfolio. A javaslat átemelné a kriptoeszközök piacairól szóló uniós szabályokat Magyarországra is. Így lenne lehetőség arra, hogy itthon is bocsássanak ki a bankok kriptoeszközöket.

A javaslat kiterjed a kriptó kibocsátására, kereskedési bevezetésére, a Magyarországon belül végzett kriptoeszköz-szolgáltatásra és a felügyeleti feladatok ellátására is. A Nemzetgazdasági Minisztérium törvényjavaslatának egyik legfontosabb része tehát, hogy az kiegészítené a pénzügyi szolgáltatások listáját a kriptoeszköz szolgáltatással. A javaslat szerint itthon ennek a Magyar Nemzeti Bank lesz majd a felügyelőszerve.

A törvényjavaslat továbbá azt mondja, bár valószínűleg a pénzügyi szektor intézményei jelennek majd meg főként a kriptopiacon, ugyanakkor a szabályozás tágítja a lehetséges kriptoszolgáltatók körét. Előírják azt is, hogy szigorúbban kéne az átveréstől védeni a fogyasztókat, illetve azt is, hogy mi lenne a teendő egy kibertámadás esetén.

Az Európai Tanács tavaly májusban fogadott el a kriptoeszközök piacáról szóló rendeletet. Ezzel első alkalommal kapott uniós szintű jogi kereteket a kriptó. Itthon a kriptovaluta körül rengeteg kérdés van, sok esetre pedig nincs még meg a megfelelő szabályozás: ilyen például az a kérdés is, hogy mi történik a digitális javakkal, amikor valaki meghal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!