Matolcsy: A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét

2024. február 29. – 13:39

Matolcsy: A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét
Matolcsy György a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj átadási ünnepségén a Bölcs Vár oktatási központban 2024. január 18-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Élesen bírálta Matolcsy György a kormány gazdaságpolitikáját – írja a Portfolio. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt a BÉT Legek díjátadón mondta, mikor előadásában a lehetséges gazdaságélénkítő megoldásokról, a gazdaságot hajtó ágazatokról beszélt. Szerinte ilyenek a gyógyszer-, az egészség- és kreatívipar, az adatfeldolgozás, az informatika és a zöld átállás.

Matolcsy megjegyezte, hogy a kormány 2021-ben indított, fogyasztásra összpontosító politikája kudarcra van ítélve, és szerinte vissza kéne térni a beruházásorientált gazdaságpolitikára.

A három évvel ezelőtti váltás egyik mellékszálának tartja, hogy több nyílt és burkolt támadás is érte – és éri – a jegybank függetlenségét. Ilyennek tartja a Pénzügyminisztérium jegybanktörvényt módosító tervezetét is, aminek elfogadásával fideszes és kormányközeli szereplők is nagyobb befolyást és rálátást kapnának az MNB és csatolt részei működésére.

„A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, ami egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen”

– mondta.

Megjegyezte, hogy minden ilyen tervezet, interjú mögött emberek állnak, és emiatt rosszul esett neki, hogy egy „volt kollégája irányítja ezeket a támadásokat”.

„Megértjük, annyiban, hogy 2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból, ki kellett ebrudalnunk, ahogy azt a miniszteruraknak akkor elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, ami a jegybank érdekeivel ellentétes viselkedést is mutat”

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterről, aki 2015 és 2020 között az MNB alelnöke volt.

Bár megértik az érzelmeket, mégis helytelennek tartják a „már 30 hónapja indított támadássorozat”. Ezt azonban csak a jelenlegi nemzetgazdasági fordulat részének tartja, és szerinte vissza kéne térni a „múlt évtized sikerreceptjéhez”:

„Egyensúlyi mutatók visszaállítása, egyensúly erősítése, beruházásközpontú politika, versenyképességi reformok, célzott termelékenységi reformok. Engedjük be az évtized az újdonságait, például az osztrák szövetségi kamara egészen kiváló javaslatait.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!