A kormány saját embereivel ellenőriztetné az MNB-t és annak alapítványait

2024. február 28. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy módosítaná a Pénzügyminisztérium a jegybanktörvényt, hogy a fideszes és kormányközeli szereplőknek nagyobb befolyása és rálátása legyen az MNB és csatolt részei működésére – írja a Hvg. A lap szerint az Európai Központi Bank véleményezte a kormány tervét, és ebből a véleményezésből került napvilágra az eredeti törvényjavaslat.

A törvénymódosítás szerint a felügyelőbizottság és a felügyelőbizottság felhívására az MNB belső ellenőrzési szervezete jogosult lenne ellenőrizni az MNB többségi tulajdonában álló cégeket, a jegybanki alapítványokat, és a jegybanki alapítványok tulajdonában álló cégeket. Ezzel a felügyelőbizottság a mostaninál nagyobb befolyást szerezne a jegybank alá tartozó szervezetek fölött.

Az MNB felügyelőbizottsága hat tagból áll. Ebből kettőt a pénzügyminiszter jelöl, négyet a parlament választ. Közülük most ketten fideszesek, egyikük KDNP-s és egyikük jobbikos. Vagyis öten közvetlenül a pénzügyminisztériumhoz vagy a kormányzó pártokhoz kötődnek.

A módosítás értelmében bizonyos feladatok mostantól az MNB igazgatóságához kerülnének, az itt hozott döntésekről azonban tájékoztatniuk kellene a felügyelőbizottságot. Bizonyos összeget meghaladó kiadások fölötti döntéseket csak a felügyelőbizottság előzetes engedélyével hozhatnának.

A Hvg szerint a módosításokkal a kormány komoly befolyást szerezne az utóbbi tíz évben az ingatlanügyeikről elhíresült jegybanki alapítványok fölött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!