A Schadl-ügy több vádlottja jelentősen nagyobb árbevételt ért el, mint az azonos területen dolgozó végrehajtók

2024. február 28. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Schadl-ügy több vádlottjának végrehajtói irodája ért el jelentősen több árbevételt az azonos illetőségű területen dolgozó másik irodáknál, holott a végrehajtási ügyek kiosztása papíron véletlenszerű – írja az rtl.hu.

A fő szabály, hogy a végrehajtást az az iroda végezheti el, amely az adós lakóhelyéhez tartozik, az egyes illetékességi területeken viszont akár több végrehajtói iroda is működhet, ezért létre kellett hozni egy olyan eljárást, amellyel eldöntik, ki hajthatja majd be a tartozást. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) tájékoztatása szerint egy automatikus rendszeren keresztül, nagyjából véletlenszerűen osztja szét a végrehajtási ügyeket az országban működő mintegy 200-250 iroda között.

Azért nem mindegy, hogy melyik ügy melyik irodához kerül, mert az országrészek gazdasági jellemzői alapján változó lehet, hogy hány végrehajtási ügy indul, és az is ügyenként eltérő lehet, hogy mennyi árbevételre számíthat belőlük az iroda, sőt, egyáltalán végrehajtható-e a követelés. Az ingatlannal rendelkező adósoktól például nagyobb eséllyel hajtható be a tartozás, mint a tulajdonnal nem rendelkező adósoktól a közüzemi adósság.

Az rtl.hu információi szerint az árbevételeket tekintve bizonyos körzetekben jelentős eltérések alakultak ki az irodák között annak ellenére, hogy az automatikus ügyelosztás miatt elvben nagyjából azonos ügyszámnak és azonos bevételnek kellene keletkeznie.

Több esetben is a Schadl–Völner korrupciós botrányban érintett végrehajtók jöttek ki jobban, mint a térdégben működő többi iroda.

Schadl György, az MBVK korábbi elnökének felesége például több mint 100 millió forinttal magasabb árbevételt ért el, mint az ugyanúgy gödöllői illetékességi területen dolgozó másik iroda.

Egy másik vádlott irodája 2021-ben több mint 480 millió forintot termelt, míg a területen működő másik iroda csak 158,5 milliót. (A Schadl-ügy öt vádlottjának és a területükön dolgozó többi végrehajtó 2021-es árbevételét az rtl.hu táblázatán lehet böngészni.)

A Schadl-ügyben összesen 9 végrehajtó lett vádlott, közülük 6-an vittek olyan területen irodát, ahol egynél több végrehajtó dolgozott. A többiek egyedüli végrehajtók voltak az adott területen, így dolgozott például Schadl György is a Budaörsi Járásbíróság mellett.

Az rtl.hu kereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, valamint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát is azzal kapcsolatban, hogy álláspontjuk szerint mi okozza a jelentős eltéréseket, de a két szervezet nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!