Csúszik a januári bérek kifizetése a csornai napelemgyárban

2024. február 28. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az EcoSolifer Heterojunction Kft. – írja a 24.hu.

A lap birtokába jutott a dolgozóknak küldött levél, amiben a cég azt írta: „A 2024. januári bérek kifizetésére sajnálatos módon késedelmesen kerül sor. Ezzel egyidejűleg február 12-től – egyelőre határozatlan időre – állásidőt rendelünk el.” Az állásidő az, amikor a munkáltató a munkavállalóinak nem tud munkát biztosítani. Ez egyoldalú intézkedés, ami alatt a munkavállaló alapbérre lenne jogosult.

A dolgozók bérének kifizetése már nem először csúszik a cégnél, 2022-ben is három hónapot kellett várni a fizetésekre. A gyárat az OLAF és a magyar hatóságok is vizsgálták.

A csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. indulása 2014-re nyúlik vissza, amikor bezsebelt 1 milliárd forint állami támogatást, 1,9 milliárd forint uniós támogatást, az állami Eximbank pedig 22,4 millió eurónyi kölcsön nyújtott a 15 milliárdosra tervezett beruházáshoz.

Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában nincs beszámoló az első teljes üzleti évükről, az Opten szerint 2020-ra több mint 1,7 milliárd forint veszteségük volt, és még a NAV-val is meggyűlt a bajuk.

A 24.hu szerint a helyzet azóta sem javult:

2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint volt a cég vesztesége.

A lap megkereste a cég ügyvezetőjét, Haidegger Ákost és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, de nem reagáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!