394 az euró

2024. február 28. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

394 forint fölé emelkedett szerda délután az euró ára, majd rövid időn belül 393 forintra ment vissza. Legutóbb tavaly augusztusban és szeptemberben volt 390 fölött az euró árfolyama, a mostani tehát már legalább öthavi (negatív) rekord.

A gyengülés előzménye, hogy kedden a megszokott ütemnél gyorsabban, egy százalékponttal vágta meg az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa. Ezzel 9 százalék lett az alapkamat, amit tavaly óta folyamatosan, havonta csökkentenek. A döntés után a forint gyengülni kezdett, ez a gyengülés érződik még szerdán is.

A kamat emelése vagy csökkentése az MNB legfontosabb eszköze arra, hogy hatással legyen a gazdaságra. Ezzel tudja az MNB leginkább befolyásolni a pénzkínálatot a gazdaságban, így a kamat emelésével csökkenteni lehet az inflációt. Ezért emelte 2021-ben és 2022-ben a nagy drágulás idején gyorsan a kamatot a jegybank, és ezért lehet most, az infláció csökkentésével a kamatot is vágni. Ha viszont ezt túl gyorsan teszik, akkor a forint gyengülhet a nagy devizákkal szemben, most a jelek szerint ez történik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!