Felpörgette a kamatvágást az MNB, 390 forintra drágult az euró

2024. február 27. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, írja az MTI. A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. A legutóbbi, januári kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 10,00 százalékra, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

A döntés után nem sokkal 390 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon, a magyar fizetőeszköz utoljára szeptemberben járt ezen a szinten.

Virág Barnabás MNB-alelnök korábbi nyilatkozataiból arra lehetett következtetni, hogy a jegybank a következő hónapokban csökkenti majd az alapkamatot. Január közepén azt mondta, hogy a rendelkezésre álló információk alapján ugyanannyi érv szól amellett, hogy a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentsék a kamatokat. A Portfoliónak korábban nyilatkozó szakértők szerint az év végére 6-7 százalék közötti szintre csökken majd az alapkamat.

A kamat emelése vagy csökkentése az MNB legfontosabb eszköze arra, hogy hatással legyen a gazdaságra. Ezzel tudja az MNB leginkább befolyásolni a pénzkínálatot a gazdaságban, így a kamat emelésével csökkenteni lehet az inflációt. Ezért emelte 2021-ben és 2022-ben a nagy drágulás idején gyorsan a kamatot a jegybank, és ezért lehet most, az infláció csökkentésével a kamatot is vágni. Az alapkamat változását valamennyi késéssel a lakossági hitelkamatok és betéti kamatok is követik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!