GKI: 13 hónapja nem látta ilyen rossznak a pénzügyi helyzetét a lakosság

2024. február 26. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen romlott, 13 havi mélypontra zuhant vissza a gazdálkodási környezet kiszámíthatósága a GKI hétfőn megjelent felmérése szerint, vagyis a januári pozitív adathoz képest februárban már sokkal pesszimistábban látta a saját pénzügyi helyzetét a lakosság. A GKI konjunktúraindexe 3 ponttal csökkent januárhoz képest, a cégek foglalkoztatási szándéka nem változott érdemben, áremelési terveik enyhültek. A kutatás szerint az üzleti szektor hangulata (GKI üzleti bizalmi index) hibahatáron belül csökkent, az idei második hónapban az iparban és az építőiparban következett be érezhető negatív változás (2, illetve 4 pontos esés), viszont a kereskedelemben és az üzleti szolgáltatók esetében derűsebb lett a kép (4, illetve másfél pontos emelkedés).

Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése a januárinál kisebb elégedettséget tükröz, s a következő három hónapban várható termelési kilátás is valamelyest romlott, miközben a saját termelésű készletek szintje alig változott. Az építőiparban a rendelésállomány értékelése és a foglalkoztatási várakozások is negatív irányba változtak. A kereskedelemben nőtt az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség, apadtak a készletek és a következő három hónapban várható megrendelések megítélése is javult, írja a GKI.

A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése érezhetően romlott, de a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozás lényegesen javult januárhoz képest, miközben a foglalkoztatási tervek alig változtak. Ez az egyetlen igazán optimista ágazat – állapította meg a kutatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!