GKI: Két éve nem látták ilyen pozitívan a gazdaság helyzetét a magyar fogyasztók

2024. január 11. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Kétéves csúcsára emelkedett decemberről januárra a fogyasztók bizalmi indexe Magyarországon – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által végzett felmérésből.

A GKI szerint a változást az magyarázza, hogy a lakosság az elmúlt 12 hónapban javulást érzékelt saját pénzügyi helyzetében, és ezt várja a következő egy évre is. A bizalmi index az intézet mérésének három évtizedes történetében még nem javult ekkorát egy hónap alatt.

A válaszadók úgy érezték, több pénzük marad a nagyobb kiadások fedezésére, de nőttek az inflációs várakozások is a korábban mérthez képest, ezek alapján a fogyasztói bizalmi index mégis a 2019-től mért átlag fölé emelkedett. Hosszú út vezetett idáig, a 2022 elején mutatott mélyrepülése után közel két évbe telt, mire a bizalmi index utolérte ötéves átlagát, és még mindig messze elmarad a 2019-es számoktól.

A fogyasztói bizalmi index alapján lehet megbecsülni a jövőbeli fogyasztási kedvet az országban. A mérést önbevallás alapján végzik, a háztartások pénzügyi helyzetének múltbeli és várható alakulásáról, az ország gazdasági helyzetének jövőjéről és a vásárlási terveikkel kapcsolatban kérdezték a résztvevőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!