VSquare: Hatalmas kínai naperőművek épülnek majd Magyarországon az ide települő akkugyárakhoz

2024. február 22. – 18:17

VSquare: Hatalmas kínai naperőművek épülnek majd Magyarországon az ide települő akkugyárakhoz
Napelempark Iváncsán, az akkumulátorgyártól nem messze – Fotó: Bődey János.

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 2,5 milliárd dollár, vagyis 900 milliárd forint értékben telepítenének naperőműveket Magyarországra kínai cégek a következő években – írja a VSquare friss hírlevele. A beruházásra a hírlevél forrása szerint azért van szükség, mert ezek a naperőművek elégítenék ki a Magyarországra érkező akku- és elektromosautó-gyárak áramigényét.

A Magyarországon elfogyasztott áram körülbelül 30 százalékát ma is külföldről importáljuk. Az ország áramigénye az akkugyárak miatt 15-25 százalékkal emelkedni fog, vagyis ha nem pörgetjük fel néhány éven belül az áramtermelésünket, akkor még többet kell majd importálnunk, amihez a hálózatot is fejleszteni kell.

A kormánynak több terve is van az áramtermelés növelésére. Meghosszabbítanák Paks I. üzemidejét, miközben felépítenék Paks II.-t, ez utóbbi azonban nagyon-nagyon rosszul áll. Közben nemrég legalizálták a szélerőművek építését, és évek óta nagy ütemben épülnek napelemparkok.

Az akkugyárak mellett azért is nő az ország áramfogyasztása, mert egyre többen fűtenek gáz helyett árammal, és egyre többen vesznek benzines és dízeles helyett elektromos autókat. Az, hogy ez a növekedés mennyire fog gondot okozni, vagy drágítja majd meg a hazai áramot, vita tárgya, amiről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A VSquare most egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti forrásra hivatkozva írja, hogy a kínaiak belátták: a magyar kormány nem tud nekik annyi energiát biztosítani, amennyire szükségük lenne. Ezért maguknak akarják megtermelni az áramot, és saját naperőműveket fognak építeni. Ennek az értéke az üzletember szerint legalább 2,5 milliárd dollár, vagyis 900 milliárd forint, és a beruházásokkal kormányközeli kivitelezők is jól járhatnak.

Az egyébként nem újdonság, hogy a kínai akkugyárak saját napelemparkokat építenének, korábban a debreceni CATL, a nyíregyházi Sunwoda és az Ácson katódgyárat építő Huayou is azt nyilatkozták a Telexnek, hogy terveznek ilyet. A 900 milliárd forintos nagyságrend viszont hatalmasnak tűnik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!